Če ste lastnik čolna, potem je izpit za čoln obvezen del vaše plovbe

Izpit za čoln je obvezen za vsakogar, ki želi upravljati s čolnom ali jadrnico do dolžine 24 metrov. Če pa imate doma čoln do dolžine 7 metrov in z motorjem do moči 7,35 kW, potem je dovolj, da ima oseba opravljen preizkus znanja za upravljanje čolna.

Če se odločate za izpit za čoln, potem se morate že pred tem odločiti, ali ga potrebujete za plovbo po morju, po celinskih vodah ali pa za oboje. Od tega je odvisen celoten potek tečaja in izpita za čoln. Ta se izvaja v Mariboru, Ljubljani ter Kopru, in je sestavljen iz praktičnega in teoretičnega dela. Na izpit za čoln lahko pristopi vsakdo, ki je dopolnil 16 let in ga opravljate pred tričlansko komisijo.

Udeležba tečaja je pred izpitom za čoln za vsakogar dobrodošla

Upravljanje s čolnom ni enako vožnji z avtomobilom. Zavedati se je potrebno, da je njegovo upravljanje popolnoma drugačno, situacije v vodi so lahko zelo nepredvidljive, presenetijo nas lahko vremenske razmere in še marsikaj drugega. Zaradi tega mora vsak lastnik čolna imeti tudi izpit za čoln, s katerim dokazuje svojo sposobnost upravljanja s čolnom.

Vsekakor pa je pred izpitom za čoln priporočljivo obiskovati tečaj za vaditelja čolna. Ta običajno poteka 12 šolskih ur. Vsak tečaj je sestavljen iz pomorskih predpisov, mornarske veščine, pravil o izogibanju trčenja na morju, osnov navigacije in osnov motorznanstva. O podrobnejših vsebinah v povezavi s sklopi vsebin, ki jih morate obvladati na izpitu, se lahko pozanimate tudi pri ponudnikih tovrstnega izpita. Te najdete na spletu, z njimi se lahko povežete preko spletne pošte, preko katere vam lahko že pošljejo ustrezne izpitne vsebine, ki jih bo potrebno za uspešno dokončanje dobro predelati. Obravnava vseh teh vsebin je lahko ključnega pomena in v veliko pomoč, ko boste opravljali izpit za čoln.